هر آنچه که باید در مورد از شیر گرفتن بچه به طور کامل بدانیم
در دوسال اول زندگی یکی از غذاهای دوست داشتنی برای بچهها شیر مادر است. چرا که علاوه برا رفع گرسنگی آنها، خوردن شیر از سینهی مادر به بچه حس آرامش میدهد. و همچنین برای مادر هم لذتبخش است. اما بلاخره این زمان به پایان میرسد و مادر باید برای از شیر گرفتن کودک خود اقدام کند. ما در اینجا سعی کردیم تمام نکات لازم در مورد نحوه از شیر گرفتن بچه را بیان کنیم.
زمان از شیر گرفتن بچه :
از نظر علمی گفته میشود که بچه باید حداکثر ۲۴ تا ۲۶ ماه شیر بخورد و بیشتر از آن هم برای مادر خوب نیست و هم برای کودک؛
در احادیث هم به این زمان اشاره شده است.
بنابر سخن امام صادق(ع) : حق اولاد بر مادر این است که تا ۲۱ ماه شیر بخورد.
در قران آمده :
«والوالداتُ یرضعنَ اولادهن حولینِ کاملین» مادران باید دو سال کامل به فرزندانشان شیر بدهند. (۲ سال قمری)
بنابراین بهترین زمان برای گرفتن شیر از کودک زمانی بین ۲۱ ماهگی تا ۲ سالگی است.
چگونگی از شیر گرفتن بچه :
اقداماتی که مادر قبل از اینکه بخواهد کودک خود را از شیر بگیرد، باید انجام دهد :
۱- سعی کنید دفعات شیردهی خود را کم کنید. برای مثال اگر کودک شما هر دو ساعت شیر میخورد؛ این زمان را به ۴ ساعت یکبار یا ۳ ساعت یکبار کم کنید.
۲- اگر کودک شما عادت دارد که با شیر خوردن به خواب برود، سعی کنید او را با در گهواره گذاشتن یا روشهای دیگر بخوابانید؛ تا زمانی که شیر را از او میگیرید راه دومی برای خواباندن او وجود داشته باشد.
۳- اگر فرزند شما همیشه در کنار شماست، سعی کنید کودک خود را عادت دهید تا چند ساعتی از شما دور باشد. برای مثال چند ساعت پیش خاله یا مادربزرگش بماند.
اقداماتی که در حین از شیر گرفتن کودک باید انجام شود :
۱- اولین اقدام این است که کودک از سینه شما دوری کند. برای اینکار موادی هست که در داروخانهها موجود است و با زدن آن به سینه رنگ سینه بدشکل میشود و تلخ میشود. میتوانید آن را تهیه کنید، یا اینکه دوعدد چسب زخم را بصورت ضربدر روی سینه خود بزنید و روی آن را با لژلب قرمز کنید.
۲- برای از شیر گرفتن بچه ، باید بین ۳ تا ۴ روز اول سعی کنید در هنگام روز و وقتی بچه بیدار است به او شیر ندهید. اما شب در هنگام خواب به او شیر بدهید. دقت کنید بعد از حداکثر یک هفته باید شب هم به او شیر ندهید و با گهواره و راههایی که قبلاً کودک را عادت دادهاید او را بخوابانید.
۳- سعی کنید دو الی ۳ روز اول تا میتوانید او را به پدر یا مادربزرگش بسپارید و کمتر جلوی چشم او باشید. اما توجه کنید که فقط دو سه روز چند ساعتی از او دور بمانید. چرا که کودک باید متوجه شود که در حضور شماهم نباید طلب شیر کند.
۴- در این مدت به او مدام خوراکی بدهید تا سیر باشد و به دلیل گرسنگی طلب شیر نکند.
۵- این نکته مهم را در نظر بگیرید که در زمان از شیر گرفتن کودک خود باید مایعات فراوان به او بدهید. بخصوص اگر در فصلهای گرم بخواهید اینکار را انجام دهید. میتوانید انواع آبمیوه طبیعی، چای کم رنگ و شیر گاو به او بدهید.
۶- در هفته اول سعی کنید تقاضای او به شیر را با هر ترفندی خاموش کنید. میتوانید خوراکیهایی که دوست دارد مثل شکلات یا … که میدانید او دوست دارد به او بدهید.
۷- سعی کنید او را در طول روز خسته کنید؛ تا شب خسته باشد، خواب کامل تری داشته باشد و تقاضای شیر کمتری را بکند.
۸- به این توجه کنید که کودک شیر را تنها به دلیل گرسنگی نمیخورد! بلکه یک راه انتقال محبت مادر میداند و وقتی به او شیر نمیدهید او احساس میکند شما به او محبت نمیکنید. بنابراین برای اینکه این احساس را کم رنگ کنید، سعی کنید او را مدام ببوسید، نوازش کنید و با او بازی کنید.
۹- هر کودکی برای اینکه بخواهد عادت کند که شیر نخورد اذیت میشود و گریه میکند و مادران بعضی اوقات گریه و ناآرامیهایی او را نمیتوانند تحمل کنند و به او شیر میدهند. اینکار اصلاً خوب نیست. چراکه کودک متوجه میشود با گریه کردن به شیر میرسد و از این به بعد بیشتر گریه میکند. پس برای اینکه هم خودتان و هم فرزندتان کمتر اذیت شوید؛ از اینکه وقتی او را از شیر گرفتید، بخواهید به او دوباره شیر بدهید اجتناب کنید. البته همانطور که گفتیم چند شب اول اشکال ندارد. ولی کودک بیدار نباشد و به او شیر بدهید. سعی کنید با بازی کردن، پارک بردن، دادن خوراکی اورا سرگرم کنید.
توصیه به مادران :
سینه مادر هم در این مدت چون شیر در آن جمع میشود، ورم کرده درد میگیرد. در چند روز اول چون بچه در شب شیر میخورد؛ درد شما تسکین پیدا میکند. اما نگران نباشید هرچه شما کمتر شیر بدهید، کمتر هم شیر تولید میشود و بلاخره خشک میشود. تا میتوانید از دوشیدن شیر خود اجتناب کنید. چراکه باعث میشود شیر بیشتری تولید شود و شیر دیرتر خشک شود. از خوردن مایعات زیاد در این دوره خودداری کنید و غذاهای خشک بیشتر مصرف کنید. اگر سینه شما سفت شده زیر دوش آب گرم قسمتی که سفت شده را ماساژ دهید یا کمپرس آب گرم روی آن قرار دهید.
اقداماتی که بعد از شیر گرفتن کودک باید انجام شود :
۱- تا یک مدت مثلاً ۲ الی ۳ هفته بعد از از شیر گرفتن کودک خود، دادن مایعات زیاد به او را قطع نکنید؛ تا کودک دچار کمبود آب نشود.
۲- در این زمان هم توجه بیشتر به او داشته باشید و به او بیشتر محبت کنید؛ تا کودک احساس نکند محبت شما به او کم شده است.
۳- سعی کنید یک الی دوماه اول سینه خود را بد رنگ نگه دارید یا به آن چسب بزنید. چراکه کودک شاید دوباره به یاد شیر بیافتد و بخواهید سینه شما راببیند. پس حتما این را جدی بگیرید.
۴- تا یک الی دوماه بعد از شیر گرفتن بچه ، با او به حمام نروید یا اگر مجبورید خودتان او را به حمام ببرید؛ لباس بپوشید و سینه شما چسب داشته باشد.
۵- به فرزند خود شیر، ماست و بستنی بدهید؛ تا دچار کمبود کلسیم نشود. کودک تقریباً به یک لیوان شیر روزانه نیاز دارد. که مثلاً میتوانید روزانه به او نصف لیوان شیر و یک نیم کاسه ماست بدهید. و …
نکات :
هیچ وقت در حین شیر گرفتن یا نزدیک آن سعی نکنید کودک خود را از پوشک بگیرید این باعث میشود تا بچه خیلی اذیت شود. و به او فشار بیاید و این برای سلامت روان کودک شما بسیار خطرناک است.(همهی آنچه برای از پوشک گرفتن کودک خود باید بدانید!)
سعی کنید در اواخر بهار و تابستان از شیر گرفتن بچه خودداری کنید این زمانها گرم است و احتمال اینکه کودک شما بیمار شود و همچنین دچار کم آبی شود؛ زیاد است. اما اگر باتوجه به سن او مجبور هستید که در این زمانها او را از شیر بگیرید از قرار گرفتن او در معرض آفتاب شدید خودداری کنید و به او مایعات بیشتری بدهید.
در حین از شیر گرفتن کودک خود مراقب سلامتی او باشید تا او بیمار نشود و بخصوص در فصل پاییز که بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و اسهال و استفراغ زیاد است باید بیشتر مراقب باشید.
به این نکته هم توجه داشته باشید بعضی از بچهها راحتتر از شیر باز میشوند و ممکن است با گذشت دو سه روز کاملاً از شیر مادر گرفته شوند. اما بعضی از کودکان بسیار به این تغییر واکنش نشان میدهند و ممکن است علاوه بر ناآرامی زیاد، به اسهال و استفراغ هم بیافتند. بنابراین والدین این کودکان باید صبر بیشتری داشته باشند و بیشتر مراقب کودک خود بخصوص از لحاظ عاطفی و تغذیه باشند.
شما هم اگر نکته ای در مورد روشهای از شیر گرفتن بچه میدانید جهت کاملتر شدن این مبحث بفرمایید.